Er du en av dem som bestiller en Internettlinje for så å forvente at den skal være like rask som hastigheten som står på fakturaen? Dette er ikke alltid tilfelle, det finnes tilfeller der du som kunde betaler for en vesentlig raskere hastighet enn den du mottar. Dette har med tiden økt i omfang på grunn av hastighetsoppgraderinger og begrensninger i kobberledningene. Du kan altså spare penger ved å «nedgradere» til hastigheten du faktisk mottar.

Hastighetsoppgraderinger

Det har i de siste årene vært oppgraderinger av hastigheten til de forskjellige internettabonnement på markedet. Dette er selvfølgelig en god ting, men det har ført til at mange betaler for en raskere hastighet enn den de faktisk mottar.

De fleste som har bredbånd i Norge har ADSL. ADSL fungerer greit, men hastigheten du mottar kan raskt begrenses av to hovedfaktorer:

  1. Avstanden fra ADSL sentralen
  2. Kvaliteten på kablene

Det vil altså si at når internettleverandøren din oppgraderer hastigheten, kan det hende at du allerede har utnyttet linjekapasiteten inn til huset ditt fullt ut. Det kan derfor være lurt å måle internetthastigheten du mottar og sammenlikne denne med abonnementet.

Er hastigheten du mottar vesentlig tregere enn den du betaler for kan det være en idé å «nedgradere» abonnementet slik at du faktisk får hastigheten du betaler for.

For eksempel

Ola Nordmann har Internettabonnementet Megafart, han skal da motta en hastighet på inntil 16 Mbit/s. Ola velger å måle hastigheten og finner raskt ut at han bare får 8 Mbit/s. Han ser da at han kan nedgradere til pakken Mediumfart som er på 8 Mbit/s uten at dette går ut over hastigheten hans, men han får plutselig noen kroner ekstra i lommeboken.

En enkel og god måte å måle hastigheten på er å gå inn på en side som tilbyr gratis hastighetsmålinger. Mer at du for å få best mulig resultater bør stoppe all nedlasting og slikt på datamaskinen(e) som bruker nettforbindelsen.

Her målet du nettfarten:

  • Nettfart.no – En side fra Post- og teletilsynet som lar deg måle hastigheten på en enkel måte.
  • Speedometeret – Hardware.no – Fungerer bra. Det tilbys en versjon som krever Java, denne måler både nedlastningshastigheten og opplastingshastigheten, og en versjon som bare måler nedlastningshastigheten. Du bør imidlertid bruke den Javabaserte versjonen for å få ett mest nøyaktig resultat.
  • Bredbandskollen TPTEST – Dette er en en svensk side som har vist seg å ta gode og nøyaktige målinger, anbefales!
  • Speedtest.net – Kanskje den mest kjente av de tre. Denne siden var tidligere ikke nøyaktig for Norge, men de har nå skaffet seg servere i Norge som gjør at resultatene nå blir nøyaktige.

Comments

  1. Arvid Nordal

    Hei, jeg bor in en blokkleilighet på Fjell i Drammen og har montert trådløs til stasjonær pc, jeg sitter i et (kontor) og modem/reuter står i stuen, jeg betaler for 30/5, men når jeg måler hastigheten så ligger den på fra 8/5 til 12/5, så koblet jeg til kabel for å prøve og da er hastigheten 31/5, men det merkelige er at jeg merker ikke så stor forskjell på pc’en med og uten kabel, kan det være at måling av hastigheten uten kabel viser feil hastighet ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *